DYRA KÖP KAN BLI BILLIGARE PÅ SIKT
– god driftsekonomi Cyklops filosofi

Av Peter Nygren, peter.n@mentoronline.se
Utgivnings datum: 16/10-2009

Förutom med konventionell sträckfilm kan pallgodset säkras med ventilerande nät. Rättigheter: ©Peter Nygren, mentoronline.se
Förutom med konventionell sträckfilm kan pallgodset säkras med ventilerande nät.
 
Sträckfilmningsmaskinerna från svenska Cyklop Teknik AB tillhör inte kategorin lågprisprodukter. Men det som kostar lite extra kan, som försäljningschefen Bo Eriksson uttrycker det, ge ”mer för pengarna och löna sig på sikt”.
  – Man ska inte stirra blint på prislappen utan istället fokusera på vad maskinerna förbrukar av material, säger han.
 
 
Burseryd är ett litet samhälle i västra Småland, intill gränsen mot Halland, som vuxit upp kring tidigare Cyklop-ägda Burseruds bruk som bland annat specialiserade sig på stålband som används till att säkra trälådor och palleterat gods.
  Cyklop Teknik AB har rötter i denna verksamhet, men är ett fristående svenskt företag som ingår i den globala koncernen Cyklop International. Det de anställda här i Burseryd är riktigt duktiga på är konstruktion och montering av avancerade maskiner för sträckfilmning av i första hand gods på lastpall.
 
Nya modeller
– Vi är ett produktionsbolag som säljer maskiner till distributörer över hela världen, som saluför Cyklops sortiment, förklarar Bo Eriksson.  
Småländsk kvalitet handlar det om, hävdar försäljningschef Bo Eriksson, vd Michael Sjolte och Per-Otto Bengtsson, AD och säljare vid Cyklop Teknik AB. Rättigheter: ©Peter Nygren, mentoronline.se 
Småländsk kvalitet handlar det om, hävdar försäljningschef Bo Eriksson, vd Michael Sjolte och Per-Otto Bengtsson, AD och säljare vid Cyklop Teknik.
 
  Han berättar att Cyklop Teknik AB just i år har lanserat nya eller uppdaterade maskiner som bjuder på intressanta tekniska lösningar. Ett exempel är GL 300 med automatisk avskärning och fastsättnng av filmen, en utveckling av en tidigare modell som har elektrisk istället för pneumatisk drivning.
  En annan nyhet är GL 2000 i en version för filmning med nät, en helautomatisk sträckfilmare för pallgods. Det är en sträckfilmare av satellitmodell, vilket innebär att dess aggregat roterar kring godset som förses med sträckfilm. Det är en maskin med hög kapacitet; någonstans mellan 60 och 120 pallar i timmen, beroende på vilken typ av gods det handlar om, klarar GL 2000 av.
  – Hastigheten är upp till 45 varv i minuten och det innebär 1,33 sekunder per varv. Detta kan jämföras med de 18 eller 13 varv i minuten som tallriksmaskinerna klarar av.
 
Cykelväxel
Utväxlingen regleras med hjälp av ett vred och en växel som används på cyklar. Rättigheter: ©Peter Nygren, mentoronline.se

 

 

 

 

 

 


Utväxlingen regleras med hjälp av ett vred och en växel som används på cyklar.
Tallriksmaskinerna, på vilka godset roterar på en rund tallriksliknande plattform, finns i flera modeller från Cyklop – från den relativt enkla GL 75/85 via GL 205/215, GL 300 och 400 till toppmodellen, den helautomatiska GL 1000, en storsäljare avsedd för de tyngre uppdragen.
  Gemensamt för alla modellerna är att de i sin beteckning har bokstavskombinationen ”GL”, och denna har sin egen historia:
  – Det står för Göran Lindström, en tidigare medarbetare som var en riktig uppfinnar-jocke och som vi vill hedra på detta sätt, berättar Bo Eriksson.
  Göran Lindström har försett Cyklops sträckfilmare med en okonventionell och väl fungerande finess: En cykelväxel! Jo, det är faktiskt frågan om en sådan, en Shimano-växel av samma typ som sitter på många cykelstyren, som i detta fall används för att reglera utväxlingen vid frammatningen av sträckfilmen.

Optimerad försträckning
Power EcoStretch är en finess alla sträckfilmare från Cyklop, med undantag för de enklare, är försedda med. Det är en försträckning som optimerar utnyttjandet av sträckfilmen och ger en ryckfri sträckning genom att hänsyn tas till att godset på pallen oftast har oregelbunden form.
  Försträckningen görs med hjälp av två motordrivna valsar som roterar med sinsemellan olika hastighet, och utväxlingen kan regleras med vredet som reglerar vad som i praktiken är en cykelväxel. Utväxlingen är fast och kan väljas i sju steg från 60 till 300 procent, anpassat till gods, filmens tjocklek och hastigheten. Själva filmspänningen mellan aggregat och pall hålls konstant och regleras elektroniskt.
  Cyklops filmsträckare tillhör premiumsegmentet på marknaden, och hör därmed till de dyrare, men den här filmsträckningen kan spara en hel del av de pengar som investerats i maskinen, menar Bo Eriksson.
  – Det är inte vad maskinen kostar som är avgörande, utan hur mycket material som den förbrukar. Och förbrukningen kan man avläsa direkt på kontrollpanelen efter gjorda inställningar.
 
Coop och Coca-Cola
På det svenska företagets hemma plan har det på senare år blivit ett antal stora order. Ett exempel är installationen av satellitmaskinen GL 2000 med  toppfilmspåläggaren TF/IFT i två linjer vid Coops centrallager i Bro. Ett annat är leveransen av fem sträckfilmare till Coca-Colas packeri i Haninge, där 163 pallar i timmen sträckfilmas och en miljon liter dryck passerar varje dag.
  – Något som är rätt nytt är att vi, i samarbete med Mercon Teknik i Kalmar, har utvecklat utrustning som monterar kantskyddsprofiler som limmas på hörnen och som kostar bara en tiondel av vad vinklade profiler kostar.
  Det säger Michael Sjolte, Cyklop Tekniks vd, som rekryterats från koncernens danska verksamhet, där han kvarstår som vd parallellt med uppdraget i Burseryd. Cyklops filmsträckare ska, i större utsträckning än hittills, lanseras på den globala marknaden och denna strategi är en viktig del av Sjoltes uppdrag.

 
GL 2000 – en nyhet som monterats i Burseryd och visas på Scanpack. Rättigheter: ©Peter Nygren, mentoronline.se
 GL 2000 – en nyhet som
 monterats i Burseryd och
 visas i drift på Scanpack.

 
Cyklop Teknik säljer sträckfilmare såväl på den svenska som på i första hand den europeiska marknaden, liksom till Cyklop Internationals säljbolag i Singapore, Hongkong, Thailand och i Indien. Det sistnämnda är ingen slump, eftersom ägaren till Cyklop International är en indisk företagarfamilj.
  – Intresset för vår utrustning är stort, och vi väntar att de ska väcka en hel del uppmärksamhet på Scanpack där vi gör en storsatsning på vår monter.


Text & Fotografi: Peter Nygren, peter.n@mentoronline.se ,
www.mentoronline.se, www.packnet.se

Ladda ner artikel som PDF

 
Cookies, legal terms and conditions - Webmaster: Magnus Karlsson - Updated: